Tapak Warisan Dunia UNESCO George Town

TAPAK WARISAN DUNIA UNESCO GEORGE TOWN

Pada 7 Julai 2008, Melaka dan George Town: Bandar-bandar Bersejarah di Selat Melaka telah diiktiraf secara bersama sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO berdasarkan Nilai Keunggulan Sejagat yang mempamerkan kepelbagaian budaya yang sebati dalam warisan hidup dan warisan binaan. Nilai Keunggulan Sejagat merupakan nilai yang diiktiraf secara universal sebagai penting atau yang mempunyai pengaruh terhadap evolusi manusia secara keseluruhan pada suatu masa atau masa yang lain.

NILAI KEUNGGULAN SEJAGAT

GEORGE TOWN

Melaka dan George Town, Malaysia merupakan contoh yang luar biasa untuk bandar-bandar bersejarah di Selat Melaka, yang menunjukkan kesinambungan pengaruh-pengaruh sejarah dan budaya yang wujud daripada fungsi asal mereka sebagai pelabuhan perdagangan yang menghubungkan Timur dan Barat. Kedua-dua bandar ini adalah contoh pusat-pusat bandar bersejarah di Selat Melaka yang masih hidup serta paling lengkap dengan warisan berbilang budaya, yang berasal dari laluan perdagangan dari Great Britain dan Eropah melalui Timur Tengah, benua kecil India dan Kepulauan Melayu ke China. Kedua-dua bandar ini menjadi bukti kepada kepelbagaian warisan budaya dan tradisi Asia yang dinamik, di mana banyak agama dan budaya bertemu dan telah wujud bersama. Mereka mencerminkan kehadiran unsur-unsur budaya dari Kepulauan Melayu, India, China dan Eropah, yang mencipta seni bina, budaya dan lanskap bandar yang unik.

Kriteria (ii)

Melaka dan George Town merupakan contoh luar biasa bandar – bandar perdagangan pelbagai budaya di Timur dan Barat Daya Asia, dibangunkan daripada aktiviti dan pengalaman perdagangan dan pertukaran budaya Melayu, Cina dan India, serta tiga kuasa penjajah Eropah secara berturut-turut selama hampir 500 tahun, terbukti melalui kesan seni bina, reka bentuk bandar, teknologi dan seni monumental. Kedua-dua bandar ini menunjukkan tahap pembangunan yang berbeza dan perubahan berturut-turut ke atas satu jangka masa yang panjang dan melengkapi sesamanya.

Kriteria (iii)

Melaka dan George Town merupakan bukti yang ketara kepada warisan pelbagai budaya dan tradisi Asia dan pengaruh penjajahan Eropah. Warisan ketara dan tidak ketara pelbagai budaya ini dinyatakan melalui tersergamnya pelbagai bangunan agama yang berbeza, suku etnik, pelbagai bahasa, pemujaan dan perayaan – perayaan agama, tarian, pakaian, seni dan muzik, makanan dan kehidupan harian masyarakat.

Kriteria (iv)

Melaka dan George Town mencerminkan campuran pengaruh yang telah mencipta seni bina, budaya dan seni bandar yang unik yang tidak terdapat di Asia Timur, atau pun di Asia Selatan. Secara khususnya, kedua-dua bandar mempunyai pelbagai reka bentuk rumah kedai dan rumah bandar yang luar biasa. Bangunan-bangunan ini juga menunjukkan jenis dan pembangunan bangunan yang pelbagai, ada yang berasal sama ada dari era Belanda atau Portugis.

TAPAK YANG DIWARTAKAN

Tapak Warisan Dunia UNESCO George Town yang meliputi kawasan zon teras seluas 109.38 hektar dan zon penampan seluas 150.04 hektar, mempunyai sebanyak 5,013 buah bangunan, termasuk kediaman serta tempat beribadat yang didirikan sejak ratusan tahun yang lalu dan masih berfungsi sehingga sekarang. Terdapat 37 buah tempat beribadat yang berada dalam zon teras dan zon penampan George Town dan kebanyakannya ialah masjid, tokong Cina, kuil Hindu dan gereja.

Jalinan keharmonian yang wujud di antara kepelbagaian budaya ini dapat dilihat di jalan yang dikenali sebagai Jalan Harmoni yang mempunyai bangunan pelbagai agama yang terletak di Jalan Masjid Kapitan Keling dan Lebuh Cannon. Yang menariknya, terdapat juga Little India yang menjual daripada rempah ratus sehinggalah kain sari; jeti klan di sepanjang Pengkalan Weld yang setiap satu jeti mewakili nama keluarga klan tersebut; serta Pasar Chowrasta dan Pasar Lebuh Campbell yang menonjolkan warisan kehidupan dan budaya yang asli.

Komuniti berbilang budaya di tapak warisan ini masih mengamalkan adat tradisi dan kepercayaan masing-masing. Dengan melibatkan diri dalam Perayaan Warisan George Town dan George Town Festival yang diadakan setiap tahun, mereka berpeluang untuk berkongsi budaya mereka yang unik dan tersendiri. Perayaan-perayaan agama juga dijadikan tumpuan pelancong setiap tahun, seperti Thaipusam dengan upacara pecah kelapa dan perarakan kereta serta Festival Bulan Hantu yang berlangsung sepanjang bulan dengan persembahan opera dan patung boneka.

Perniagaan dan perdagangan tradisional yang diwarisi dari generasi ke generasi masih dapat dilihat di George Town, dengan sumbangan tukang-tukang kraf dan pengamal seni kepada warisan budaya. Contohnya, tukang colok, tukang songkok, tukang kasut, tukang membaiki jam, tukang jahit, penganyam kraf rotan dan pembuat beca yang masih menyempurnakan seni kraf mereka dan berkhidmat kepada komuniti tempatan serta pelancong asing sejak bertahun-tahun lamanya dengan penuh dedikasi.

RANCANGAN KAWASAN KHAS GEORGE TOWN

Rancangan Kawasan Khas (RKK) George Town merupakan Pelan Pengurusan Pemuliharaan bagi Tapak Warisan Dunia UNESCO George Town. RKK dijadikan sebagai rujukan kepada komuniti, pemilik bangunan dan orang awam yang khususnya tinggal di Tapak Warisan Dunia ini untuk mengurus dan menjaga bangunan-bangunan warisan. RKK mengandungi strategi pengurusan dan pelan tindakan untuk memulihara dan melindungi Nilai Keunggulan Sejagat Tapak Warisan Dunia UNESCO George Town.

PLANMalaysia@Pulau Pinang, Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan George Town World Heritage Incorporated dipertanggungjawabkan untuk memastikan hasil kandungan RKK adalah lengkap dan tepat. RKK dapat dibeli secara atas talian atau di pejabat George Town World Heritage Incorporated.